Ciasto matcha z budyniem

Zielona herbata matcha zdobywa coraz większą popularnością, jej smakiem cieszą się jednak nie tylko koneserzy herbat czy miłośnicy kultury japońskiej, skąd wywodzi się ów napój: jest ona bowiem źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Można ją wykorzystać do przyrządzania różnych deserów czy ciast. Pomysł na ciasto matcha z budyniem jest jednym z ciekawszych przepisów, w których możemy wykorzystać zieloną, sproszkowaną herbatę matcha. Interesujące są również właściwości matchy: dzięki kofeinie podnosi ona poziom energii i pobudza, z kolei L-teanina pozwala wydłużyć czas jej działania. Zawarte w tej herbacie katechiny zwalczają wolne rodniki oraz wzmacniają odporność. Ponadto matcha przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tłuszczu.

Składniki

Do przygotowania ciasta będą potrzebne: cztery jajka, trzy czwarte szklanki drobnego cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, łyżka sproszkowanej matchy, 160 g sproszkowanego budyniu waniliowego, trzy łyżki mąki typu 450, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, trzy czwarte szklanki oleju, łyżka soku z cytryny, starta skórka z dwóch cytryn, 100 g białej czekolady, dwie łyżki mleka.

Wykonanie

Przygotowanie ciasta zacznij od posmarowania masłem i oprószenia bułką tartą formy do ciasta o wymiarach 12×28 cm.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i matchą przez sitko.
Jajka wybij i zmiksuj wraz z cukrami na gładką i puszystą masę, która zwiększy swoją objętość. Zmniejszając obroty miksera, wsypuj stopniowo suche składniki i olej. Dodaj też sok i skórkę z cytryn, po czym miksuj jeszcze przez chwilę na małych obrotach. Otrzymaną masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz przez trzy kwadranse, po czym zostaw w piekarniku jeszcze na dziesięć minut z lekko uchylonymi drzwiami.
W tym czasie przygotuj polewę: czekoladę połam w kawałki, wrzuć do miseczki, którą wstaw następnie do garnka z gorącą wodą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wlej mleko i wymieszaj całość aż do uzyskania płynnej konsystencji. Gotowe ciasto możesz ozdobić polewą. Smacznego!